Conflictmodel

Werkend met cliënten in conflictsituaties op basis van principes van duurzaamheid en respect ontstond bij mij het beeld van een krop van een koolplant met onderling verstrengelde bladeren – de verschillende aspecten van het conflict – die één voor één ontpeld moesten worden om het conflict tot oplossing te brengen. In 2000 legde ik voor een presentatie op een conferentie een doorgesneden rode kool op een scanner. Daarmee was het "Lohman Cabbage Conflict Model" geboren. Dit model verdiept mijn inzicht in conflicten steeds verder. In wezen kan de rode kool vervangen worden door iedere boomknop, die bomen in de winter vormen of andere knoppen in de natuur.


 Het Lohman Cababge Conflict ModelHet model laat zien dat een conflict – een situatie van spanning en opkropping – een fase is die voorafgaat aan een fase van groei, bloei en creativiteit. Aanpak vanuit de kern van de problematiek (de groeikern van de krop) leidt tot creatieve stappen en oplossingen (de bladeren van de krop van de kool, die daarvoor rijp zijn, beginnen te groeien. Daardoor breken de bladeren (aspecten van het conflict) los uit hun onderlinge verstrengeling en breekt de krop op natuurlijke wijze open. Daardoor kan de plant bloemen en zaad (creativiteit) voortbrengen.
Door steeds creatief om te gaan met aspecten van het conflict die actueel zijn lost het conflict zich natuurlijke wijze op en komt de organisatie tot groei, bloei en creativiteit. Deze natuurlijke aanpak leidt tot duurzame resultaten en oplossingen. Op dit dynamische en creatieve principe is -Relatie en Conflictmanagement gebaseerd.
 
Download hier de Nederlandse versie. Download hier de Engelse versie.

Actueel


Nieuwe publicatie:

Boekbespreking:

Eric Lancksweerdt, ’Menselijke Kracht in het Recht’

TREMA Tijdschrift voor de Rechterlijke Macht 2014/10

Download pdf


Artikel:

Adviesrecht voor slachtoffers? Grenzen aan slachtofferrechten in het strafproces

Nederlands Juristenblad 2014/6. (Download hier)

Reactie en Repliek: NJB 2014/13. (Download hier)


Blogs:

De 12 blogs die wij schreven voor juridisch magazin Mr. zijn te downloaden via deze link.

 


Engelstalige weblog: